Rezultate in urma unor ani indelungati de turism cu rulota sau autorulota, aceste sfaturi practice, culese din literatura de specialitate si din experienta personala, sunt menite a va face fiecare calatorie o reusita. Aceste sfaturi practice sunt cuprinse in sectiuni diferite pentru fiecare etapa a calatoriei.
Pregatirea pentru drum
1. Incarcarea rulotei
Intotdeauna coborati si asigurati roata de manevra si cele 4 picioare, cu cheia corespunzatoare, inainte de a intra in rulota. Acest lucru impiedica rulota sa basculeze cand dumneavoastra sunteti inauntru.
Nota: Picioarele de stabilizare NU se folosesc pe post de cric pentru ridicarea rulotei.
2. Raportul greutate rulota – greutate autovehicul tragator
Acest raport are o influenta majora in stabilitatea atelajului.
Se recomanda urmatoarele:
- Greutatea rulotei trebuie intotdeauna redusa la minim. Cu cat masa rulotei incarcate este mai mica, cu atat atelajul va fi mai sigur pe drum.
- Literatura de specialitate recomanda un raport de maxim 85% intre masa maxima a rulotei si masa maxim autorizata de tractare cu sistem de franare a autovehiculului tragator.
Cu toate ca legal puteti tracta o rulota mai grea decat raportul de 85% (in conformitate cu limitele indicate de constructor si categoriile detinute conform permisului de conducere), acest lucru mareste riscul instabilitatii, in mod deosebit la viteze mari.
Cu cat este mai mare greutatea rulotei in raport cu masa maxima a autovehiculului tragator, cu atat mai experimentat si mai atent trebuie sa fie soferul si cu atat mai mica este viteza la care apare instabilitatea.
3. Incarcarea si verificarile in interior
Cand incarcati rulota, este recomandabil sa distribuiti lucrurile uniform deasupra puntii rulotei si cat mai aproape de podea, pentru a optimiza tinuta de drum si a mari capacitatea de franare, conform schemei de mai jos:
- Incarcati rulota cat mai echilibrat pe ambele parti laterale.
- Obiectele libere trebuie asigurate, astfel incat sa nu se miste in timpul mersului.
- Verificati ca toate usile si sertarele sa fie inchise si asigurate impotriva deschiderii accidentale.
- Daca aveti alimente in frigider, verificati ca acesta functioneaza la 12 V, iar usa este asigurata impotriva deschiderii in timpul mersului cu sistemul de blocare.
- Toate geamurile si trapele sa fie inchise complet si asigurate.
- Niciodata nu tractati rulota cu geamurile intredeschise.
- Strangeti draperiile si ridicati storurile pentru a preveni deteriorarea lor in timpul calatoriei.
- Daca rulota are geam in spate, aceasta actiune va duce si la o vizibilitate sporita in timpul mersului.
4. Incarcarea si verificarile exterioare
- Buteliile de gaz vor fi depozitate si asigurate corespunzator NUMAI in locasurile special amenajate. Robinetul de gaz de la butelie va fi inchis in timpul mersului.
- Acumulatorul rulotei trebuie sa fie depozitat si asigurat corespunzator.
- Toate conexiunile exterioare (cablul de alimentare de la reteau electrica, furtune de apa, antena externa) vor fi deconectate si depozitate corespunzator.
- Verificati ca toate usile de acces exterior (de la cutia de gaz, toaleta, etc.) sunt inchise si asigurate.
- Verificati daca usa rulotei este inchisa si incuiata.
5. Verificari inaintea cuplarii si cuplarea
Dupa ce ati incarcat si verificat rulota, parcurgeti urmatoarele:
- Verificati strangerea piulitelor de la roti.
- Verificati starea pneurilor si presiunea aerului din ele.
- Asigurati-va ca roata de manevra este coborata, in contact ferm cu pamantul, clema ei de prindere stransa corespunzator, iar frana de mana a rulotei trasa la maxim.
- Ridicati cele 4 picioare de stabilizare.
- Manevrati inapoi masina catre rulota, sau in cazul rulotelor usoare, eliberati frana de mana si manevrati rulota catre bila dispozitivului de remorcare al masinii.
- Asigurati-va ca roata de manevra este coborata suficient astfel incat dispozitivul de cuplare al rulotei sa se afle la o inaltime mai mare decat cea a bilei sistemului de remorcare al masinii.
- Actionati dispozitivul de cuplare al rulotei si manevrati sistemul de coborare / ridicare al rotii de manevra astfel incat protapul rulotei sa coboare, iar dispozitivul de cuplare al rulotei sa se inchida pe bila sistemului de remorcare al masinii.
- Conform manualului de utilizare a al dispozitivului de cuplare, asigurati-l si apoi, daca este cazul, actionati sistemul antibalans.
- Retrageti complet roate de manevra si apoi, prin slabirea clemei de fixare acesteia pe protap, ridicati ansamblul rotii de manevra la maxim. Nu uitati sa strangeti clema de fixare! Daca se poate, demontati ansamblul rotii de manevra din clema de fixare si puneti-o intr-o pozitie sigura in cutia buteliilor cu gaz.
- Eliberati frana de mana a rulotei.
- Atasati cablul de siguranta al franei rulotei la masina in locul special prevazut (de obicei o gaura ovala).
Atentie: cablul de siguranta trebuie atasat de sistemul de remorcare al masinii si NU de bila de cuplare. - Verificati libertatea de miscare a cablului de siguranta si faptul ca nu se agata / impiedica de nici un element al rulotei (dispozitiv de cuplare, roata de manevra, stabilizator antibalans, suport de biciclete etc.).
- Verificati lungimea cablului de siguranta astfel incat acesta sa nu atinga pamantul, fapt ce conduce la deteriorarea lui si scoaterea prematura din functiune.
- Conectati cupla (cuplele, in unele cazuri) electrica la priza masinii.
- Verificati functionarea tuturor luminilor de circulatie si a circuitelor suplimentare (daca este cazul) din interiorul rulotei.
- Reglati oglinzile suplimentare, stand asezat pe scaunul soferului.
- Daca aveti spatiu de manevra, impreuna cu o alta persoana, verificati pozitia cablurilor in cazul virajelor la maxim stanga si dreapta, astfel incat sa nu existe pericolul smulgerii cuplei din priza sau intrarea in functiune a cablului de siguranta al franei rulotei.
Acum sunteti gata de plecare!
Urmatoarea: Pe drum