O definitie aproximativa a unui food truck este “vehicul echipat pentru gatitul si comercializarea mancarii”. De obicei, un food truck vinde sandvisuri, hamburgeri, cartofi prajiti si fast food regional, dar recent au aparut food truck-uri cu mancare si specialitati gourmet, dar si cu meniuri etnice. Conceptul de food truck a aparut in SUA.
Primul food truck a aparut in Texas, la inceput anilor 1800 si s-a numit “chuckwagon”. Era o caruta ce facea parte din convoaiele creascatorilor de vite, care trebuiau sa-si mane animalele catre targurile de vite. Acesta era un drum care dura mai multe luni de zile, timp in care faceau mai multe opriri, iar una dintre carutele respective era caruta cu mancare, vase si cu toate resursele necesare drumului.
Charles Goodnight, un cunoscut fermier din Texas, a cumparat in 1866 o caruta de la Armata Statelor Unite si a modificat-o, adaugand la interior rafturi, sertare si echipamente de gatit.
In 1872, Walter Scott, un vanzator de mancare, a realizat “lunch wagon”. El a luat o duba, a taiat peretii laterali si a adaugat ferestre. Odata ce a fost gata, a parcat-o in fata sediului unui ziar din Rhode Island si a vandut cafea, placinte si sandvisuri jurnalistilor care veneau la lucru.
Incepand cu 1950 au aparut cantine mobile, autorizate de Armata Statelor Unite, insa acestea isi desfasurau activitatea doar in cadrul bazelor militare apartinand Armatei.
Initial, un food truck era gasit in apropierea santierelor, fabricilor si oricaror locatii unde se gaseau muncitori (cu exceptia celor din agricultura). Conceptul era specific oraselor mari de pe cele doua coaste ale Statelor Unite, oferind o solutie pentru persoanele grabite, ce aveau nevoie de mancare ieftina si rapida. Cu timpul, popularitatea food truck-urilor a crescut, acestea aparand in mai multe orase si in suburbiile oraselor mari. In anii crizei financiare, industria constructiilor a avut de suferit, multe dintre food truck-uri ramanand nefolosite. In acelasi timp, multi bucatari au fost concediati de la restaurantele la care lucrau, singura solutie accesibila fiind de a cumpara un food truck, a-l echipa in functie de produsele alese si apoi a vinde mancare in diferite locatii, in locuri foarte circulate, popularizandu-si produsele cu ajutorul retelelor se socializare. Dupa criza, acest concept a crescut si mai mult in popularitate, devenind pentru multi un mod de a petrece timpul liber impreuna cu prietenii si familia, un trend chic ce pare ca nu va scadea prea curand.
In prezent, un food truck este contractat la evenimente, nunti, filmari, intalniri corporatiste si poate face parte din campanii publicitare.
Food truck-urile sunt in prezent evaluate de catre Formularul Zagat ce cuprinde parerile clientilor localurilor si restaurantelor. Fondat in 1979, acest formular avea scopul de a aduna si corela pareri oferite de clienti, iar in 2005 a publicat primul ghid, ce cuprindea restaurante, hoteluri, cluburi, mall-uri, gradini zoologice, cinematografe, teatre, terenuri de golf si companii aeriene din 70 de orase americane, punctajele fiind bazate pe parerile a 250,000 de clienti.
Expansiunea pietei a dus la crearea de competitii de food truck-uri. Spre exemplu, in august 2013, la Tampa, Florida, a avut loc cea mai mare competitie / adunare de food truck-uri, cu 99 de participanti. Tot in Statele Unite au aparut parcuri ce ofera o locatie permanenta acestor vehicule.
Valul de popularitate al conceptului de food truck a dus la infiintarea de asociatii care sa protejeze drepturile lor si sa ajute la schimbarea de legislatii pentru a legaliza acest nou tip de comercializare a mancarii.
In jurul lumii
In Australia exista un ghid national online, denumit “Where The Truck At”, care cuprinde locatiile a 170 de food truck-uri, iar in anul 2011, primaria din Sydney a efectuat un sondaj prin care a aflat ca cetatenii doreau sa vada mai multe food truck-uri pe strada. Raspunsul autoritatilor a fost un parteneriat cu o companie ce a dezvoltat o aplicatie care ofera un fel de harta al food truck-urilor din Sydney, denumita simplu “Sydney Food Truck”.
In Belgia istoria food truck-urilor incepe in zona rurala, unde CHIPS TRUCK-urile vindeau faimosii cartofi pai prajiti. Astazi, Asociatia Belgiana Food Truck face lobby pentru a modifica legislatia, astfel incat prezenta acestor vehicule pe domeniul public sa fie legala. Anual, in luna mai, Bruxelles este gazda celui mai mare festival de mancare stradala din Europa, Festivalul Food Truck Bruxelles. De asemenea, tot in capitala belgiana, s-au propus pentru prima oara locatii pentru food truck-uri in apropierea meciurilor de fotbal.
In 2013, revista canadiana “enRoute Magazine” a creat un sondaj pentru cel mai bun restaurant nou, iar premiul “Alegerea Publicului” a ajuns la un food truck din Vancouver. Viji’s Railway Express a avut de concurat in finala cu 34 de restaurante conventionale.
In cultura populara canadiana, exista o emisiune intitulata “Infruntarea Food Truck”, unde 4 echipe concureaza pentru premiul cel mare ce consta in folosirea timp de un an a unui food truck personalizat. Un episod din “Copilul intr-un magazin de dulciuri” prezinta culisele muncii intr-un food truck specializat in deserturi gourmet.
In Franta, anii ’60 marcheaza aparitia primelor food truck-uri. Acestea erau des intalnite la pietele in aer liber, mai ales cele din Marsilia si sudul Frantei, acestea comercializand pizza. Food truck-ul in stil american a aparut aici in 2012 si a avut nevoie de autorizatii de la 4 institutii guvernamentale.
Mexicul a cunoscut o crestere in popularitate a food truck-urilor in 2013. In aceasta tara, pe langa mancarea cumparata pe strazi, se organizeaza in mod regulat bazare pentru promovarea produselor noi. A fost creata o asociatie care a avut ca scop profesionalizarea si extinderea acestei piete, iar ca raspuns, autoritatile locale au creat o serie de reglementari speciale pentru a crea un cadru legal functionarii acestor food truck-uri.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, in Regatul Unit, s-a efectuat un experiment, intitulat experimentul Tea Lady (“doamna cu ceai”). Pe front, trupele erau fortate sa traiasca in conditii mizere, transeele fiind constant pline de noroi, umezeala si murdarie. Experimentul a constat in oferirea unui ceai cald trupelor, iar rezultatul a fost ca moralul soldatilor a crescut. Succesul acestui experiment a dus la crearea unei cantine mobile care sa asigure un ceai cald trupelor. Acasa, in cadrul fiecarei institutii care sprijinea efortul de razboi, o doamna a fost angajata special pentru a le asigura lucratorilor un ceai cald si o gustare dulce. Pentru publicul larg au aparut inital ca dube pentru gustari. In prezent, food truck-urile pot fi gasite pe firecare mare artera a marilor orase sau in zonele in care se gasesc multi pietoni, cum ar fi targurile satesti sau centrele oraselor.
In cultura populara americana, emisiunile “Marea Intrecere Food Truck” (Food Network) si “Strada Mancarii” (Cooking Channel) prezinta food truck-uri din Statele Unite. Comedia-drama americana “Chef” (2014) spune povestea unui bucatar de top care trece printr-o perioada dificila si isi redescopera pasiunea pentru gatit in timp ce calatoreste prin Statele Unite intr-un food truck.
In Romania, conceptul de food truck a aparut in anul 2014, iar in anul urmator, la nivel national existau 8 rulote comerciale. In numai doi ani, numarul de food truck-uri a ajuns la 80-100, iar pentru 2018 se estimeaza ca vor fi 120-130 de astfel de vehicule in toata tara. In 2016, numarul de evenimente la care au participat food truck-uri a fost de numai 12, in timp ce in 2017 acest numar a ajuns la 40. Recent, au inceput sa apara festivaluri destinate conceptului de mancare stradala, iar in 2017 au avut loc primele premii dedicate acestei nise de piata, concurentii si castigatorii fiind alesi de public. Din pacate, deocamdata legislatia nu ofera un cadru legal pentru functionarea acestor food truck-uri, ele fiind in prezent incadrate la statulul de restaurant si neavand voie sa isi desfasoare activitatea pe domeniul public, astfel incat prezenta lor pe strazi, in afara evenimentelor, va mai intarzia. Aceste mici restaurante mobile ofera o varietate mare de produse, de la fructe de mare pana la peste, de la hamburgeri la tot felul de sandvisuri etnice si de la salate de legume la deserturi cu fructe, exista cate ceva pe gustul fiecaruia.