Sisteme fotovoltaice

Nu mai exista nici o indoiala ca viitorul apartine energiilor regenerabile. Pretul echipamentelor este in scadere, iar numarul utilizatorilor, atat casnici cat si industriali, care utilizeaza energie verde este in continua crestere.

Cum aleg sursa de energie verde? Cum stiu care este cea mai buna varianta pentru casa / firma mea?

Multe locuinte permanente (case de locuit), case de vacanta, spatii comerciale, hale de productie, unitati de cazare se afla in zone in care proprietarii lor considera ca o centrala eoliana ar fi alegerea perfecta, intrucat “bate vantul tot timpul”.

Harta alaturata, intocmita de compania Megajoulle din Portugalia si publicata de Asociatia Romana pentru Energie Eoliana pe pagina de internet www.rwea.ro, indica potentialul eolian al Romaniei.

Este vorba despre date valabile pentru o inaltime a “moristii” de 60 de metri, echipament care este departe de posibilitatile financiare ale unei familii.

Dupa cum se observa, viteza medie multianuala a vanturilor care bat la aceasta inaltime deasupra Romaniei este de circa 4 – 5 m/s.

Este limpede ca potentialul eolian la inaltimi mult mai mici (aproximativ 10 metri in cazul instalatiilor accesibile unei familii sau firme mici) este si mai mic.

Un generator eolian devine eficient incepand cu valori ale vitezei vantului de circa 10 -12 m/s, conform graficului alaturat.

Un dezavantaj este si faptul ca vantul nu bate permanent. Putem trage deci concluzia ca sistemele eoliene nu sunt cea mai fericita alegere pentru majoritatea caselor din Romania. Pentru determinarea unei locatii propice instalarii unui astfel de sistem este obligatorie realizarea unui studiu aprofundat cu privire la viteza vantului, pe durata unei perioade de cativa ani.

Panourile fotovoltaice transforma lumina soarelui in curent electric. Ele functioneaza atat timp cat exista suficienta lumina, producand energie electrica.

Dupa cum se observa in harta alaturata, preluata de pe site-ul http://solargis.info, Romania are un potential fotovoltaic foarte bun, ceea ce conduce la o amortizare destul de rapida a investitiei intr-un astfel de sistem.

Din punct de vedere structural, exista 2 categorii mari de sisteme fotovoltaice:

  • sisteme fotovoltaice independente, indicate pentru locurile in care reteaua publica este inexistenta sau costurile de conectare sunt foarte mari
  • sisteme fotovoltaice conectate la retea, in care energia electrica produsa in sistemul fotovoltaic este vanduta companiei de energie electrica.

La sfarsitul fiecarei luni se calculeaza diferenta intre energia electrica produsa de sistemul fotovoltaic si energia electrica folosita de proprietarul sistemului fotovoltaic pentru consumul propriu, in cele mai multe cazuri proprietarul avand de incasat o suma de bani.

Avantajele sistemelor fotovoltaice sunt numeroase:

  • independenta fata de variatia de pret a energiei electrice din retea;
  • durata de exploatare mare, aceasta putand ajunge la 40 de ani;
  • costuri de exploatare mici, deoarece nu necesita intretinere si nu are componente care se uzeaza mecanic;

Dezavantajul acestor sisteme il poate constitui pretul initial, insa prin existenta multiplelor modele de finantare acest dezavantaj poate fi mult diminuat.

Deoarece in proiectarea unui astfel de sistem intervin foarte multi parametri, este greu de oferit un pret standard.

De aceea, va rugam sa ne contactati pentru a gasi impreuna solutia optima pentru dumneavoastra.